|
|
پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران- تازه ها
|
مصاحبه با مدیر محترم مرکز مهندسی و ساخت جاذب ها و کاتالیست ها
|
|
حذف تصاویر و رنگها | تاریخ ارسال: 1398/5/23 | |
در آستانه سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی و به بهانه ساخت واحد تولید کاتالیست HDS (نفتا) اکسترود با ظرفیت ۱تن در روز"، مصاحبه ای با سرکارخانم مهندس شهیدیان، مجری این طرح انجام شد.
- سرکارخانم مهندس شهیدیان لطفا در مورد طرح تحقیقاتی اجرا شده توضیح دهید.
با سلام و عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی.
بیش از ۱۰۰ نوع کاتالیست در کشور مصرف میشود که در این میان ۴۰ مورد در رده پرمصرفترینها قرار گرفته و این درحالیست که همه کاتالیستها نیاز به پایه دارند. قیمت هر کیلوگرم کاتالیست بین ۱۰ تا ۵۰۰ دلار میباشد. با وجود منابع آلومینایی با خلوص بالا در داخل کشور، این امکان را فراهم میسازد تا نسبت به تهیه و تولید مواد اولیه مصرفی در ساخت پایه کاتالیستها با استفاده از منابع آلومینایی داخلی، گامی اساسی در تکمیل زنجیره ساخت و بومیسازی تولید کاتالیست برداشته شود. لذا ساخت آن در داخل کشور و با تکیه بر دانش و فن متخصصان ایرانی ضروری میباشد. تجهیزات تهیه این کاتالیست قابل ساخت و دانش فنی قابل توسعه برای سایر کاتالیستها میباشد
در این طرح با استفاده از هیدروژن و کاتالیست مناسب ترکیبات گوگردی و ازته حذف شده و همچنین الفین ها و آروماتیک های موجود در خوراک اشباع میگردند. این فرآیند جهت تصفیه انواع برشهای نفتی از قبیل بنزین، نفت سفید، گازوئیل و برشهای سنگین تر مورد استفاده قرار میگیرد. حذف گوگرد موجود در نفت خام و یا برشهای تولید شده در حین عملیات پالایشی یک مسئله مهم در صنایع نفت و وابسته به آن است.
طرح فوق در تاریخ ۲۷/۱۰/۹۷ با کارفرمایی مرکز تحقیقات کاربرد مواد معدنی غرب کشور شروع شده و در حال انجام است.
- لطفا در مورد اهمیت این طرح توضیح دهید. اجرای این طرح چه تاثیری در حل مشکلات صنعتی کشور دارد؟
کاتالیستHDS یکی از مهمترین کاتالیستهای مورد استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی میباشد که در کشور ما به دلیل بالا بودن میزان گوگرد موجود در نفت استخراج شده از اهمیت بسزایی برخوردار است. لازم به ذکر است که از آنجاکه کاتالیستهای پایه آلومینا از نظر خواص پایه (اندازه حفره، سطح فعال و ...) دارای تفاوتهایی با هم هستند، واحد نیمه صنعتی هدف این پروژه به گونه ای طراحی و ساخته خواهد شد که با اعمال تغییرات اندک قابل توسعه برای تولید انواع پایه های آلومینایی و حتی پایههای آلومینوسیلیکا هم باشد.
در حال حاضر حدود ۸۰۰۸ تن کاتالیستهای بر پایه آلومینا در سال در واحدهای پتروشیمی و پالایش و گاز مورد مصرف قرار میگیرد که ۸۱% از این میزان ، کاتالیستهایی هستند که به صورت مشترک در واحدهای پتروشیمی، پالایش و گاز مورد مصرف قرار میگیرند
با مراجعه به وبگاه تولیدکنندگان داخلی وزارت صنایع و معادن و اتاق بازرگانی، صنایع و معادن تهران، هیچ تولیدکنندهی داخلی جهت این محصول ثبت نشده است. همچنین با مکاتباتی که با شرکت پالایش و پخش فراوردههای نفتی صورت پذیرفته است؛ تمامی نیاز مصرفی پالایشگاههای نفتی کشور از کشورهای خارجی، تأمین میشده است که طی چند سال اخیر، به دلیل تحریمها، خرید محصول با مشکلات عمدهای مواجه بوده است. ماده اولیه مهمی که برای ساخت پایه در این طرح استفاده میشود ماده بوهمیت میباشد که درکارخانه بوهمیت آذرشهر تولید میشود. این واحد نیز در همان مکان با همکاری پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی در حال احداث میباشد. همچنین تمامی مواد اولیه مصرفی در داخل موجود میباشد و تمامی تجهیزات برای احداث و راهاندازی واحد در داخل ساخته میشوند.
- اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید
از آنجاکه میزان مصرف کاتالیست HDS نفتا، در کشور برای هر دوره ۴۰۰ تن و قیمت هر کیلو آن به طور متوسط۲۰ یورو میباشد. این کاتالیستها از خارج از کشور تهیه میشوند وجزء کالاهای استراتژیک می باشند. درحال حاضر تولید کننده داخلی برای تولید کاتالیست اکسترود در کشور وجود ندارد. و از آنجا که به دلیل اعمال تحریمها در مورد مواد مورد استفاده در صنایع نفتی همواره با خطر عدم دسترسی به کاتالیست وارداتی مواجه هستیم و از طرفی قیمت کاتالیست وارداتی به مراتب بیشتر از قیمت تمام شده کاتالیست ساخت داخل است، لذا لزوم توجه به بومیسازی این ماده مهم و ضروری است و حمایت همه جانبه شرکت های دولتی را میطلبد.
پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی در حال حاضر توانایی طراحی، ساخت و راهاندازی واحدهای تولید انواع پایه کاتالیسـت آلومینا، سیـلیکا و سیلیکا آلـومـینایـی؛ طراحی، ساخت و راهاندازی واحدهای تولید جاذبهای جامد؛ طراحی، ساخت و راهاندازی واحدهای تولید انواع کاتالیستهای مورد نیاز صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش؛بازیابی کاتالیستهای مستعمل و همچنین دادن مشـاوره فنـی و تخصـصـی و بهـینـهسـازی فـرایندهای سـاخت انـواع جــاذب ها و کـاتـالیسـتها،مشـاوره فنـی و تخصـصـی برای تعیین مشخصات و ارزیابی عملکرد کاتالیستها و در نهایت انجام خدمات تخصصی آنالیز خصوصیات فیزیکی و شیمیایی جاذب ها، کاتالیست ها، مواد نانوساختار و متخلخل را دارد و برای انجام همه آنها اعلام آمادگی میکند. |
|
|
نشانی مطلب در وبگاه پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی ایران:
http://irdci.ac.ir/find-1.206.189.fa.html
برگشت به اصل مطلب
|
| |