در آستانه سالگرد تشکیل جهاد دانشگاهی و به بهانه بومی سازی فناوری "طراحی و ساخت برج های خنک کننده هیبریدی"، مصاحبه ای با آقای مهندس رضاخانی مجری این طرح انجام شد.
- جنای آقای مهندس رضاخانی در مورد طرحهای تحقیقاتی اجرا شده توضیح دهید.
با سلام و عرض تبریک به مناسبت فرارسیدن سالگرد تاسیس جهاددانشگاهی.
برج های خنک کنندهتر، دستگاههایی هستند که برای تامین آب خنک مورد نیاز صنایع فرآیندی و نیروگاهی به کار می روند و اساس کار آنها تبخیر (هدر رفت) میزان قابل توجهی از آب می باشد. برج خنک کن هیبریدی (Hybrid Cooling Tower) ترکیبی از یک برج خنک کننده تر، یک کولر هوایی و یک مبدل حرارتی است. چرخه گردش سیال فرآیندی در این برج از نوع مدار بسته می باشد. خصوصیت اصلی این دستگاه کاهش مصرف قابل ملاحظه آب نسبت برج خنک کننده تر است. مقدار این کاهش وابسته به شرایط آب و هوایی منطقه از ۲۰ تا ۸۰ درصد متفاوت است. بر اساس تست های انجام شده برای شرایط آب و هوایی کرج، مقدار کاهش مصرف آب سالیانه در حدود ۶۵% می باشد. استفاده از این برج به منظور کاهش مصرف آب، به خصوص برای صنایع فرآیندی کوچک تا متوسط، که در طول سال به طور مداوم در حال عملیات هستند، توصیه می شود.
مطالعات اولیه این طرح در سال ۱۳۹۴ آغاز شد و با حمایت دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی و با مشورت واحدهای صنعتی، نمونه مناسب برای بومی سازی انتخاب شد و در سال ۱۳۹۶ نمونه نهایی ساخته شد و طرح خاتمه یافت. در سال ۱۳۹۷ سایر تست های لازم بر روی دستگاه انجام شد و هم اکنون نمونه ساخته شده در یک واحد صنایع شیمیایی در حال کار عملیاتی است.
- لطفا در مورد اهمیت این طرح توضیح دهید. انجام این طرح چه تاثیری در حل مشکلات بخش صنعت داشته است؟
این طرح باعث کاهش مصرف آب در صنایع می شود. از آنجایی که کمبود آب می تواند منجر به تعطیلی یا کاهش ظرفیت تولید کارخانه شود، استفاده از این دستگاه برای صنایعی که در مناطق کم آب حضور دارند بسیار راهگشا خواهد بود. کلیه صنایع دارای برج های خنک کننده تر که در مناطق دارای ریسک کم آبی فعالیت می کنند و همچنین کلیه صنایعی که از برج های خنک کننده تر مدار بسته استفاده می کنند از استفاده کنندگان اصلی این دستگاه به شمار می آیند. از آنجا که این برج در حالت مدار بسته کار می کند، سیال فرآیندی مورد استفاده در این دستگاه می تواند آب، آب مقطر، روغن حرارتی، شیر، عصاره های گیاهی و سایر سیالات باشد. لازم به ذکر است میزان صرفه جویی در مصرف آب به صورت سالیانه و فصلی بسته به شرایط آب و هوایی منطقه است که بر اساس کد مدل سازی توسعه یافته توسط پژوهشکده قابل محاسبه می باشد.
- آیا دانش فنی طرح فوق بومی سازی شده است؟
دانش فنی طراحی و ساخت این دستگاه در پژوهشکده توسعه صنایع شیمیایی موجود می باشد. این فناوری پیش از این وارد ایران نشده است اما با توجه به کم آبی شدید در برخی مناطق صنعتی ساخت داخلی این دستگاه باعث عدم نیاز به واردات آن خواهد شد. تجهیزات، قطعات و مواد اولیه ساخت این برج ها داخلی هستند.
- اگر صحبت خاصی دارید بفرمایید؟
کمبود آب معضل بسیاری از صنایع کشور در نقاط گوناگون است. استفاده از برج های خنک کننده هیبریدی با دانش فنی و مواد بومی و قیمت مناسب میتواند یکی از راهکارها برای کاهش تنش آبی در صنایع تلقی شود. لذا بدین وسیله از همه صاحبان صنایع علاقمند به استفاده از این تجهیز دعوت میشود از محصول فوق در پژوهشکده بازدید نمایند و بهترین پیشنهاد را در خصوص سفارشات خود دریافت فرمایند.
در پایان لازم به ذکر است تبلیغات مناسب، همکاری با شرکتهای توانمند در زمینه تولید کولرهای هوایی و به روز آوری دائم فن آوری از نیازهای اصلی تجاری سازی موفق و تولید انبوه این محصول در پژوهشکده است. |